Relieful:
Din punct de vedere geografic, teritoriul comunei Şercaia se înscrie în treapta depresiunilor şi a dealurilor de podiş, fiind aşezat în zona de interferenţă a puternicelor masive carpatine cu regiunea geomorfologică depresionară a Transilvaniei, unde colinele Târnavelor vin în contact indirect cu Piemontul Persanilor - la intrarea în Depresiunea Făgăraş.
În ceea ce priveşte poziţionarea geografică, este deosebit de important să avem o imagine de ansamblu areliefului judeţean, cu principalele sale puncte de referinţă. Astfel, sub aspect fizico- geografic, judeţul Braşov se află la joncţiunea a trei mari unităţi naturale: Carpaţii Orientali, Carpaţii Meridionali şi Podişul Transilvaniei, de unde rezultă o pronunţată complexitate şi diversitate în trăsăturile geologice şi geomorfologice, reflectată în climă, ape, soluri, vegetaţie şi faună. Dintre elementele de relief cele mai importante amintim:
Clima
Sub raport climateric se respectă legile generale precum şi cele determinate de poziţia geografică, temperatura medie a anului fiind de +8 grade C. Precipitaţiile atmosferice înregistrează în medie 600 ml/mp. Utilizând seria climatică de referinţă (1961-1990), valorile principalilor parametri climatici sunt:
a) data de apariţie a primului îngheţ:
- valoare medie: 19 octombrie
- cel mai timpuriu: 22 septembrie
- cel mai târziu: 18 noiembrie
b) data de apariţie a ultimului îngheţ
- valoare medie: 14 aprilie
- cel mai timpuriu: 22 martie
- cel mai târziu: 22 mai
Regimul hidrografic
Lungimea totală a râurilor cadastrate pe teritoriul comunei Şercaia este de 18.994 km. Corpurile de apă de suprafaţă (râuri) de pe teritoriul comunei sunt:
Perimetrul total al suprafeţei ocupată de lacuri cadastrate de pe teritoriul comunei Şercaia este de 29.608 km.
Floră și faună
Flora indică prezenţa a patru elemente caracteristice: elementul european, forme cosmopolite, forme de vegetaţie caracteristice altor continente şi alte forme. Pe raza comunei Şercaia se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 400 ha Poiana Narciselor - declarată monument al naturii. Flora întâlnită în cadrul acestei rezervaţii este formată din: narcise, iarbă vânătă, tepesica şi stejari seculari.
Fauna este influenţată de relief, climă şi hidrografie. Varietatea faunei respectă dispunerea dintre regiunile de deal şi munte.
Solurile
Solurile din zona cuprind toată gama existentă în depresiune, cu diferite clase de fertilitate. Conform datelor prezentate de Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti, principalele tipuri de sol întâlnite pe teritoriul comunei Şercaia sunt:
Conform datelor prezentate de către Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti în raportul privind „Comune vulnerabile la poluarea cu nitraţi în România", rezultă următoarea situaţie cu privire la suprafeţele de sol afectate de degradare agrofizică: