Acasă / Comuna / Turism / Atracții turistice / Biserica Evanghelică Șercaia
Șercaia/ Schirkanyen/ Sárkány este singurul sat săsesc care a făcut parte constant de-a lungul istoriei sale din unitatea administrativă Țara Făgărașului. Totodată, cel puțin din secolul al XVI-lea, după încheierea secolului de stăpânire a domnilor munteni asupra Țării Făgărașului, Șercaia a avut o relație strânsă cu Districtul Brașov (Țara Bârsei/ Burzenland), fiind văzută adesea ca o extensie a acestuia.
Vechea biserică evanghelică a satului este menționată în documente încă din 1429. Se pare însă că edificiul a avut serioase probleme structurale și, spre sfârșitul secolului al XVII-lea, se ruinează. Actuala biserică cu trei nave, în stil neogotic, a fost construită între 1868-1875 după planurile inginerului brașovean Josef Lempek. Orientarea bisericii este una neobișnuită, pe axa nord-sud, spre deosebire de cea veche orientată tradițional est-vest. Motivul a fost lipsa de spațiu pe lotul de teren destinat construcției.
Turnul-clopotniță, ridicat în anul 1744 și supraînălțat în 1819, găzduiește mecanismul orologiului german din anul 1925 și două clopote din anii 1870 și 1923. Biserica mai posedă macheta unui clopot din anul 1941, care nu a mai fost turnat.
Ansamblul de mobilier de interior datează tot din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, fiind, asemenea bisericii, realizat în stil neogotic. Singura piesă păstrată din biserica medievală este un deosebit sfeșnic din lemn policrom datat 1687. Tabloul central al altarului, pictat de Samuel Herter cu o scenă a binecuvântării copiilor de către Isus, era inițial flancat de două statui de ceramică pictată reprezentând apostolii Petru și Pavel. Ambele statui au fost deteriorate în timpul primului război mondial (una se mai păstrează fragmentar în sacristie) și înlocuite în 1928 cu două picturi în ulei ale pictorului codlean Eduard Morres. Cel din dreapta îl reprezintă pe Sf. Pavel cu sabia, iar cel din stânga pe sfântul Cristofor cu figura lui Martin Luther.
Cristelnița din piatră sculptată a fost donată bisericii în anul 1859, înaintea demolării vechii biserici. Orga, astăzi nefuncțională dar completă, a fost realizată de firma timișoreană Wegenstein.
Elemente decorative deosebite din interiorul bisericii sunt treptele traforate ale scării amvonului, stranele de pe laturile altarului și cele două candelabre din fier.
Pe latura sudică a bisericii, lipit de turnul-clopotniță, se întinde ansamblul casei parohiale evanghelice, monument istoric din secolele XVIII-XIX.
(Sursa: http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-evanghelica-din-sercaia-schirkanyen-sarkany/)
Biserica este inclusă pe lista actualizată a monumentelor istorice, conform Ordinului ministrului culturii și cultelor nr. 2361 din 12 iulie 2010, privind aprobarea Listei monumentelor istorice, la poziția 845, cu denumirea ”Biserica evanghelică” din Satul Șercaia, Str. Oltului, nr. 32-33, Com. Șercaia, având codul: BV-II-m-B-11821. La poziția 843 este inclusă ”Casa parohială evanghelică”, cu codul: BV-II-m-B-11820.01, iar la poziția 844 este inclus ”Turnul – clopotniță”, cu codul: BV-II-m-B-11820.02, ambele aparținând acestei biserici.