Meniu Închide

Festivalul ouălor închistrite

Acasă / Comuna / Turism / Atracții turistice / Festivalul ouălor închistrite

   Încondeierea, sau ”închistritul” ouălor de Paști este o practică străveche în tradiția românească, pe care, femeile din Satul Șercaia au menținut-o de-a lungul timpului, fiecare în propria gospodărie, până în prezent. Ele au transformat acest obicei într-un festival care, începând din anul 2015, aduce în fiecare an, în ochii și în inima privitorilor, o pagină din istoria bunicilor noștri.

Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească. Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde legate de învierea lui Hristos și de reînnoirea naturii, creștinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumusețe. Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru că în ornamentația lui, de fapt, se operează cu simboluri (soare, luna, cruce, etc.) cu modele din natură (plante, animale, obiecte casnice) și cu modele de țesături populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.

În apropierea Paștilor, la Căminul cultural din sat, vin în fiecare an, multe gospodine, pregătite să-și arate măiestria, dar și să o transmită mai departe tinerei generații. Participanții de la mic la mare, vin îmbrăcați cu portul popular specific satului. Invitații pot admira expoziții de costume populare și de ouă închistrite, jocuri populare interpretate de copii și adulți, și recitaluri susținute de artiști locali.

Sari la conținut